Veteranjudo för alla.

Att träna och tävla inom veteranjudo kan betyda olika saker för olika personer. Det kan vara allt från ett sätt att hålla kroppen i trim i goda vänners lag, till en ambitiös satsning där man drivs av att mäta sina krafter mot stenhårt internationellt motstånd. Man kan ha hittat tillbaks till sporten på äldre dagar eller ha tränat regelbundet under alla år. Det är passionen för sporten och den goda gemenskapen som förenar judoveteraner över hela världen.

Veteraner har alltid varit en viktig kugge i judomaskineriet. Ofta är de eldsjälarna i klubben som drar ett tungt lass i egenskap av ledare och tränare. Att de samtidigt utvecklar sitt judokunnande genom att själva tävla och delta på träningsläger är både berikande på en personlig nivå och det bidrar till judons utveckling även på ungdoms- och seniorsidan.

Veteran EM 2016 , Porec Foto: Mio Rodriges-Blomqvist

Veteranjudon är på frammarsch internationellt.

De stora mästerskapen samlar idag upp till 1500 deltagare från över 60 länder. Deltagarna, både herrar och damer, är allt från trettio år och upp till åttio. Motivet till deltagandet och meritförteckningarna skiljer sig emellertid åt. Det finns de som är med för att få se bra judo, gå ett par matcher och umgås med goda vänner. Eftersom mästerskapen ofta förläggs till trevliga resmål är det inte ovanligt att tävlingen blir en spännande avrundning på en trevlig minisemester. Samtidigt ser man ibland även så meriterade judokas som OS-guldmedaljören Huizinga och OS-silvermedaljören Hajtos delta i tävlingarna.

EM guldmedaljörer TF-30 & TM-50 från 2018 Foto: Helene Karlsson
Veteran VM 2017 , Olbia Foto: Sebastian Jansson
Bronslaget VM 2012 - Foto: Helene Karlsson

Svenska veteranlaget har en fin gemenskap.

Det svenska veteranteamet har även det blivit större för varje år som gått. Det anordnas regelbundet träningsläger och antalet inhemska tävlingar ökar ständigt.

De internationella tävlingarna, med EM och VM som höjdpunkter, har alltid ett stort svenskt lag med. Laget har ofta en stor åldersspridning och består av både damer och herrar. Medresande familjemedlemmar i form av fruar, makar, barn och träningskompisar är också en viktig del av laget. Den fina gemenskapen är något som alltid har utmärkt det svenska laget. Alla är lika välkomna in i gänget och det finns alltid en entusiastisk hejarklack som backar upp varje svensk som går upp på mattan. Även om det är stort fokus på trevlig samvaro, saknas inte svenska framgångar och de senaste åren har många ädla medaljer skördats av laget.

Skandinavisk middag EM Porec 2016 - Foto: Anders Karlsson

Det är inte nödvändigt att åka på stora internationella mästerskap, för att vara en del av veterangemenskapen. Det blir allt vanligare med en veteranklass på lokala tävlingar och årligen arrangeras både SM, NM och Swedish Open. Utöver det arrangeras fler och fler veteranläger där man, under trevliga former, kan träna och umgås med gamla judobekanta.

TEXT : Staffan Ebenfelt