Test 3

Årets veteran-VM gick av stapeln i vackra Olbia på Sardinien mellan den 30/9 och 3/10. Sverige ställde upp med en stark trupp på 19 tävlande en officiell coach, en domare och en stor hejarklack med supportrar och coacher. Den drivande kraften för alla svenska veteraner är Anders Karlsson som vid VM liksom alltid har koll på allt, även årets hattmode.

Anders 1.jpgAnders Karlsson

Bad.jpgIMG_2381.JPGIMG_2374.JPG

Det var en trevlig vistelse både för tävlande och övriga. De flesta av oss han med att se Sardiniens vackra stränder och natur.

Vi följer tävlingen från stranden.jpgVi följer tävlingen från stranden 2.jpg

Som svensk är man naturligtvis alltid nyfiken på hur det går för lagkompisarna och håller koll på matcherna även från stranden.

 

Tävlingsdagarna inleddes med de äldsta manliga deltagarna, M6 och äldre den 30/9. Därefter följde två tävlingsdagar med M1 till M5. Mästerskapen avslutades den 3/10 med samtliga damklasser samt M2.

Dag 1

  • Debut och Come-back

Det svenska deltandet inleddes redan under första tävlingsdagen. Vi fick se en debutant i form av Jorge Jofre i M7-81kg. Jorge kämpade mot en fransman som tyvärr blev för stark.
Fantastiskt att kunna debutera i åldersklass M7!
Bo Borg ställde upp i M7-73 och inledde med en vinst mot en tysk kämpe. Förlorade därefter, men gick till återkval med en inledande matchvinst. Dock tog resan slut i andra återkvalsmatchen mot den Tjeckiske deltagaren Hutar.
Vår man i M6-81kg var Kenneth Larsson. Kenneth fick en tuff lottning då han mötte poolvinnaren redan i första matchen. I återkvalet inledde Kenneth starkt med vinst mot en italienare. Andra återkvalsmatchen mot en fransk kämpe gick till Golden-Score där fransmannen dömdes som segrare. Kenneth tog förlusten som en man och anslöt till kvällens restaurangbesök med svenkgänget.

Årets Come-back gjordes av den tidigare landslagsjudokan Jörgen Häggqvist. Han ställde upp i M6-73 kg. Jörgen inledde övertygande med två Ipponvinster över en italienare och en fransman. I tredje matchen mötte Jörgen brasilianaren Velloza och förlorade med minsta marginal. I återkvalet var det ingen som kunde stoppa Jörgen. Efter tre matcher och tre Ippon blev det en välförtjänt bronsmedalj. Stort grattis Jörgen!

Jörgen med medalj.jpgJörgen Häggqvist VM 3:a

Dag 2

  • Otur med lottningen

Våra tävlanden den andra dagen var Dejan Colic i M3-90kg, Adam Stanczak i M3-81 kg och Måns Pettersson i M3-73kg
-Världsmästaren i första matchen igen, hur kan man ha sådan otur säger Dejan Colic som inledde med att möta den regerande mästaren Illyya Chymchuri från Ukraina. Dejan gjorde en mycket bra match och hade ett ypperligt kasttillfälle. Dock blev ukrainaren för svår till slut. En hedersam förlust mot den regerande och nya världsmästaren. I återkvalet stod Kazaken Korobkov för motståndet. Även han visade sig för svår denna dag. Med två jämna matcher mot 1:an och 3:an slutade Dejan på 9:e plats.
Nästa på tur var Adam som inledde taktiskt och besegrade italienaren Capasso i sin första match. Därefter visade en ryss upp mycket fin teknik och satte stopp för Adam.
Siste svensk på mattan denna dag var Måns. Han inledde med en förlust mot den blivande finalisten Mukhabatov från Tadjikistan. I återkvalet visade Måns upp en mycket fin judo och vann två matcher övertygande. Måns slutade på en fin 7:e plats

 

Dag 3

  • Jobbigt på läktaren

Den tredje dagen var det hela 7 svenskar på mattan. Det fullt upp för den svenska klacken hela dagen Roligt!
Första svenskklassen var M4-66kg med Peter Ivarsson och John Forselius. I dagens allra första match klev Peter upp på mattan. Peter som hade en bronsmedalj att förvara från förra året inledde mycket starkt med två vinster. Det syntes att motståndarna hade stor respekt för Peter. I poolfinalen mötte Peter den blivande mästaren, fransmannan Yann Werner. Peter ledde matchen, men efter ett tveksamt domslut fick Peter sin tredje shido och matchen var slut.
John inledde tufft och gick upp mot den regerande världsmästaren Frederic Lin från Frankrike. Matchen var jämn med fransmannen drog det längsta strået.
Vi hade alltså två kämpar i återkval.
Med stor revanschlusta avverkade Peter två återkvalsmatcher med lika många ipponvinster. I matchen om tredje pris mötte Peter sin vän Frederic Lin. Denna gång var Lin starkast hade därmed besegrat två svenskar och tog bronspengen. Peter slutade på en hedrande femte plats.
John gick in i återkvalet mycket starkt och besegrade två italienare klart. Därefter stod fransmannen Labbey i vägen. Fransmannens vinst innebar en fin 7:e plats för John. När viktklassen summerades kunde vi konstatera att det bara var fransmännen som rådde på våra svenska kämpar.

Nu var det dags för våra deltagare i -73kg. Gustav De Amaral i M4 samt Patrik Gardsjö och Mikael Lindvall i M5.
Gustav inledde med en taktikvint mot brassen Bettoni och visade upp en härlig kämpaanda. I den andra matchen hade Gustav oturen att få den italienska motståndarens finger i ögat och förlorade med minsta marginal. I återkvalet blev ytterligare en italienare, Inella för svår. Gustav slutade på 9:e plats.
Mikael hade en tuff lottning och fick möta den blivande bronsmedaljören Tisi redan i första matchen. Det blev sedan återkval. Återigen mot svårt motstånd i form av argentinaren Fierro som även han blev trea.
I samma klass inledde Patrik också mot svårast tänkbara motstånd. På andra sidan mattan stod den blivande världsmästaren Lavrentev från Ryssland. Patrik fick sikta in sig på återkvalet där det blev två segrar mot en fransman och en spanjor. En fin kämpainsats ledde fram till en slutlig 7:e plats.

Sedan var det dags för dagens tungviktare. Anders Karlsson och Peter Nyvall ställde båda upp i M5-90kg.
Peter hade otur och blev skadad i sin match mot den blivande 1:an Kalinin från Ryssland. Vi hoppas att Peter blir bra i armen och kommer tillbaka.
I den sista matchen i första omgången ställdes Anders mot en stark brasse. Det blev en tuff kamp om  bästa greppet. Anders jobbade hårt, men lyckades inte vinna matchen.

IMG_2388.JPGAnders i väntan på återkval

I återkvalet mötte Anders en svår ryss, men gjorde en fin match och hade flera bra kastförsök. Dock lyckades ryssen kontra på en av Anders Utchi-mata attacker. Slutresultat blev en 9:e plats.

 

Dag 4

  • Medaljregn

Den fjärde och sista tävlingsdagen var det damernas tur. Dagen bjöd på idel svenska framgångar.
Dagen inleddes med F3-70 och Annika Molin. I sin första match i poolen med fyra motståndare vann Annika övertygande med en snygg seoi-nage. Med den matchvinsten placerade sig Annika på fjärde plats.

Ida Lindgren i F2-57 kg gick obesegrad genom tävlingen och plockade hem en guldmedalj. Ida övertygade i grundomgången, semifinalen och i finalen. Den urstarka Ida besegrade en fransyska och en italienska och en brittiska utan poängförlust. Grattis till världsmästartiteln Ida.

Ida på prispallen.jpg

Annika Krus tävlade framgångsrikt i F2+78kg. Hon inledde mot slutsegraren Machy från Frankrikeoch gick därefter till återkval och match och tredje pris mot Canadensiskan Amanda McAlpine som Annika vann och bärgade hem en mycket välförtjänt bronsmedalj.

Vår regerande världsmästare Malin Nordin i F3-52 kg ställdes mot totalt fyra motståndare i en pool-tävling. Efter de två inledande segrarna mot italienskan Tadini och brittiskan Small var det mycket spännande. I de två följande matcherna mötte Malin två fransyskor som till slut blev 1:a och 2:a i tävlingen. Malins fina inledning gav henne en tredjeplats och en mycket fin bronsmedalj.

I klassen F3-63 stod det svenska hoppet till Sandra Rodrigo Blomqvist. Sandra krigade mot en ungerska och en fransyska och slutade på en 7:e plats.

Sabine Bonitz som tävlar för Tyskland, men har sin hemvist i Göteborg hade stor framgång i F1-78 kg. Sabine gick obesegrad genom tävlingen och tog därmed hem världsmästartiteln. Får vi se Sabine tävla för Sverige i framtiden?

Tjejer tar medaljer 2.jpgGlada medaljörer med världsmästaren Ida i mitten

Vår man i kavaj, domaren Dick D Johansson syntes med jämna mellanrum på mattorna. Roligt att vi även är representerade i den kategorin.

Förutom de tävlande var tre skadade judokas på plats, Magnus Gustafsson, Karl Baker och Anders Hellqvist.

Sammanfattningen av årets Veteran-VM blir att svensk veteranjudo är på klart på väg framåt och att sammanhållningen och glädjen är tydlig. Nästa sommar arrangeras EM för veteraner i Skottland. Då är vi förhoppningsvis ännu fler svenskar på plats.

Magnus Gustafsson