Test 3

De senaste åren har veteranjudon i Sverige vuxit kraftigt, något som märks tydligt hos IK Västra Mölndal (IKVM) som har fler deltagare än någonsin tidigare på ett veteranmästerskap – fyra stycken. I oktober jagar de medaljer under Veteran-VM på ön Sardinien i Italien.

Ida Lindgren, Malin Nordin, Annika Krus och John Forselius (infälld). Foto: Sebastian Jansson

Så hur kommer det sig att man fortsätter tävla även efter en framgångsrik elitkarriär som senior? John Forselius som ställer upp i klassen M4-66 kg, nämner en avgörande faktor.

– Min senaste tävling var NM på Island 2015, då jag kom trea. Veteran-NM gick samtidigt i samma hall och jag lade märke till vilken härlig gemenskap det var bland veteranerna från Sverige, säger John Forselius som har fem SM-guld och två NM-guld i bagaget.

John Forselius som coach på lag-SM. Foto: Sebastian Jansson

Sammanhållningen är viktig

Gemenskapen är något som alla IKVM:s fyra VM-deltagare framhåller, och genom att arrangera ett träningsläger inför VM i mitten av september vill man bygga på den starka gemenskap som redan finns i veterankretsar. Till träningslägret är alla i veteranålder, över 30 år, välkomna – oavsett om man tävlar i VM eller inte. Se mer information längst ner i denna artikel.

För John, som ställt upp i flera seniortävlingar även när han uppnått veteranålder, är VM på Sardinien det första stora veteranmästerskapet.

– Just gemenskapen och att jag har saknat tävlingsmomentet har gjort att jag nu känner mig redo att ta steget ut på tävlingsmattan igen. Oavsett tävling är tävlingsmomentet detsamma, säger han. Sammanhållningen är viktig.

Bild från lag-SM 2016. Foto: Sebastian Jansson

Annika Krus, som slutade tävla efter juniorkarriären i samband med en skada, håller med om att gemenskapen är viktig. Hon har varit aktiv som tränare under hela sitt vuxna liv och har de senaste åren ställt upp i flera veterantävlingar, nu senast på SM där hon kammade hem ett silver. På VM kommer Annika tävla i klassen F2 +78 kg.

– Jag har funnit glädjen i att tävla igen och det är främst tack vare den härliga stämningen som finns bland veteranerna. Jag tävlar för att ha roligt och för att få utmana mig själv igen även om det alltid är roligt att vinna, säger Annika Krus.

Kämpar för att gå långt tillsammans – över klubbgränserna

Under ett judopass i IKVM:s källarlokal i Bifrost, Mölndal, syns ofta ansikten från andra klubbar som antingen är på tillfälligt besök eller som regelbundet tränar över klubbgränserna. Utmärkande för svensk judo är kanske detta – att man också måste träna tillsammans och vara kompis med sina tävlingsmotståndare för att få så bra sparring som möjligt. Med andra ord, om du vill gå fort – gå själv – om du vill gå långt – gå tillsammans!

DSCF1653

Annika Krus på väg in på mattan under lag-SM. Foto: Sebastian Jansson

Förra året, sommaren 2016, deltog Annika Krus, Ida Lindgren och Malin Nordin i en lagtävling under veteran-EM, tillsammans med deltagare från andra klubbar i göteborgsområdet. Och för Annika Krus är banden som knöts då viktiga även inför årets individuella VM.

– Vi inom Judo5 (Judo feminine) har en fantastisk gemenskap och vi peppar och stöttar varandra i allt vi gör. Så även om det inte är en lagtävling den här gången känns det ändå som att vi är ett lag.

För Ida Lindgren, vice ordförande i Svenska Judoförbundet och känd för sin fartfyllda och explosiva judo, är också glädjen för sporten något som är minst lika viktigt på tävling som vid träning.

– För mig har alltid tävling varit väldigt lustfyllt. Den här tävlingen är inget undantag. Jag älskar verkligen känslan av att stå på mattan med en fantastisk kombattant på andra sidan och låta kroppen bli kreativ, fartfylld och “galen”, säger Ida Lindgren.

Ida Lindgren i IKVM:s dojo i Mölndal. Foto: Sebastian Jansson

Ida ställer upp i F2-57 kg och har sedan tidigare ett veteran-VM-silver och ett veteran-EM-silver i bagaget. Kanske är det denna gång slutligendags för en guldmedalj?

– Tankarna och känslan inför det här mästerskapet är att jag vill spränga nya gränser genom att låta kropp och huvud få utforska nya möjligheter, säger Ida.

Byte av kategori kan ge fördelar för Malin

IKVM:s fjärde VM-deltagare, Malin Nordin, har rutin på hög nivå, och har lyckats med något ganska ovanligt – nämligen att ha tävlat både på VM för seniorer och veteraner. Hon tävlade i Osaka, Japan år 2003 och förra året, under Veteran-VM i Fort Lauderdale 2016 blev det ett guld i F2-52 kg, under Malins första veteran-VM. Kan hon återupprepa succén?

– Självklart vill jag försvara mitt guld ifrån förra året, men varje tävling är ny och likaså förutsättningarna. Min uppladdning inför årets Veteran-VM skiljer sig ganska mycket mot den jag hade förra året, vilket tveklöst har inneburit betydligt mindre tid för träning. I år får jag förlita mig på att mångårig erfarenhet från träning och tävling och viss dos av envishet hjälper mig att prestera på toppen av min förmåga på tävlingsdagen, säger Malin.

Malin Nordin laddar upp under höstens riksrandori i Lindesberg. Foto: Sebastian Jansson

Men i år har hon också en fördel som hon inte hade förra året. Hon är nu ett år äldre och har bytt kategori till F3-52 kg.

– I år kommer jag kanske ha lite fördel av att vara yngst i min åldersklass jämfört med förra året, avslutar Malin Nordin.

Anordnar träningsläger för alla intresserade

För att få en optimal uppladdning inför mästerskapet med kvalitativ sparring anordnar IKVM ett veteranläger två veckor innan Veteran-VM. Ta därför chansen att komma och träna med bl.a. dessa erfarna och meriterade judokor den 15-17 september. Perfekt uppladdning för alla som ska tävla på Veteran-VM eller för de veteraner som helt enkelt tycker om att träna tillsammans och socialisera med andra veteraner.

Se inbjudan här: http://ikvm.se/2017/08/veteranlager-hos-ikvm-15-17-september/

 

Sebastian Jansson


Veteranjudo

Gruppansvarig - Veteranjudo